Velike su šanse da ste već negdje čuli za NLP, pročitali na internetu, spominjao vam ga je kolega s posla…I vjerujem da su isto tako velike šanse da niste baš skroz sigurni što je to. Barem je tako bilo sa mnom kad sam prvi put slušala o NLPu od prijatelja koji je upisao praktičarski trening.

Nije ni čudo jer je zaista opširno opisati sve što se radi na treningu i što osoba s treningom dobiva. Pokušala sam zato ovdje izvući dobrobiti koje bih izdvojila sama, kao i one, koje su mi naglasili moji polaznici.

Na prvo mjesto bih stavila puno veće razumijevanje sebe i svojih postupaka, osvještavanje onog što nam je važno, načina na koji funkcioniramo i kako da si pomognemo kad zapnemo u nečemu. Kroz trening dolazimo do toga što mi želimo, jesmo li na pravom putu i usvajamo vještine koje će nam pomagati i usmjeravati nas dugo nakon što trening završi.

Zatim, tu je i bolje razumijevanje drugih što onda doprinosi tome da smanjimo rasprave i svađe u našim životima, da smanjimo zamjeranja drugima, jer znamo „uči u njihove cipele“ i razumjeti njihove postupke. Shvaćamo i da puno toga nije osobno i tako gradimo bolje i kvalitetnije odnose.

Razumijevanje sebe i drugih vodi i do vješte komunikacije. Naučiti  kako nešto reći, a da nas ljudi razumiju dovodi do toga da se smanje nesporazumi, poveća razumijevanje i postane zaista ugodan sugovornik. Isto tako, nakon NLPa, praktičar zna kako smanjiti tenzije i puno lakše izlazi iz konfliktne situacije.

Osobno, možda mi je najdraže bilo naučiti kako se motivirati za ono što ne želim raditi, a moram. Vjerujem da svatko od nas ima takve situacije u danu ili tjednu. Laka motivacija je još jedna vještina koju nam donosi NLP.

Vjerojatno vam se nekad desi da niste najbolje ili da se ne osjećate baš na vrhuncu, a dan ispred vas zahtjeva puno aktivnosti. Promjena stanja u takvim situacijama kao i upravljanje emocijama da se dovedete u, barem funkcionalno, ako ne i optimalno stanje, bilo bi od velike pomoći, zar ne? Na NLP treninzima usvajaju se i ove vještine i znanja.

Na kraju, kao posljednju dobrobit, navela bih ono što se radi na zadnjim modulima, a to je razrješavanje onog što nas koči. Bilo da se radi o strahu, neugodnim osjećajima ili, čak, fobijama, sigurna sam da će ih tehnike time-line terapije, koje se tada rade, barem ublažiti, a u većini slučajeva i potpuno ukloniti.

Ima još puno sitnih i specifičnih dobrobiti koje svatko od nas dobije kroz NLP. Ako želite iskusiti koje bi to dobrobiti mogle biti za vas, 27.10.2023. NLP praktičarski trening započinje u Puli. Za prijave i informacije slobodno se javite na natasa.vrsaljko.alic@gmail.com ili info@emolab.hr.

About the author