Socijalne vještine

PRIKAZ SLUČAJA

Za pomoć mi se obratila klijentica koja je, nakon što je neko vrijeme razmišljala o sebi i svojoj situaciji, odlučila preuzeti odgovornost i unaprijediti svoje socijalne vještine. Ispričala mi je kako ima problema u odnosima, kako privatnim, tako i poslovnim. Ljudi ju brzo odbace, i to se ponavlja, pa je shvatila da, vjerojatno, nešto čini, ili ne čini, što ljude odbija. Zato je željela otkriti što radi krivo i naučiti se vještini druženja i ophođenja s ljudima.

Bilo mi je zanimljivo ovo zrelo razmišljanje i otvoren razgovor o osobnom nedostatku. Znala sam da je zaista spremna na promjenu jer se trudila da mi opiše i objasni do u detalje što čini u interakcijama i koje joj vještine nedostaju, bez obzira na to koliko joj je bilo neugodno.

U ovom slučaju sam, osim coachinga, primijenila i savjetovanje i edukaciju o raznim vještinama ophođenja s ljudima pa je klijentica nakon što je naučila pojedine dijelove, vježbala stečene vještine u svojoj okolini i vraćala se na coaching da vidimo što je bilo dobro i što je moglo još bolje.

Zahvaljujući njenoj visokoj motiviranosti i brzoj primijeni svega naučenog, situacija se lagano počela popravljati. Ubrzo je, i iznenada, odlučila otputovati u drugu državu zbog posla. Još uvijek imamo povremene on line coachinge, a novostečene vještine s lakoćom primjenjuje u novoj sredini, i puno lakše stvara i održava nove odnose.

“Život ne postaje lakši, mi postajemo snažniji i otporniji.”

Steve Maraboli