Samopouzdanje

PRIKAZ SLUČAJA

Klijent je došao zbog, kako je rekao, nedostatka samopouzdanja. Nakon nekoliko termina coachinga i određenog broja vježbi između termina, njegov osjećaj samopouzdanja se nije pomicao.

Da bih brže došla do srži problema, zamolila sam ga da ode na psihološko testiranje kod mojih partnera. Ideja mu se svidjela i rado je pristao. Rezultati su nam trebali dati uvid u širu sliku i objašnjenje zbog čega uopće postoji taj nedostatak samopouzdanja.

Testiranje je pokazalo znatni nedostatak strukture, dosljednosti i samodiscipline i to je naznačeno kao prvo polje djelovanja. Zapravo, rad na samopouzdanju u ovoj situaciji ili ne bi dao nikakve rezultate ili bi, ako bi bio imalo uspješan, doveo do toga da klijent uopće ne poradi na svom glavnom problemu jer bi imao dovoljno samopouzdanja u svojoj nedosljednosti.

U razgovoru nakon testiranja, klijent mi je otkrio bezbroj problema koje je imao, a koji su uzrokovani više nedostatkom dosljednosti i discipline, nego samopouzdanja, od problema s težinom, u romantičnom odnosu, sve do problema na poslu.

Novi podaci promijenili su naš smjer djelovanja. Umjesto samopouzdanja usredotočili smo se na samodisciplinu. Ovo nije bio jednostavan zadatak, zahtijevao je puno vremena i uspjeli smo zahvaljujući zajedničkoj upornosti.

Klijent je, s vremenom, uspio smanjiti tjelesnu težinu i uspostavio bolji odnos sa svojom partnericom. Još je imao manjih problema na poslu, no otišao je zadovoljan i pun samopouzdanja. Ipak, nakon nekog vremena javio je da je promijenio posao i da je sad situacija puno bolja.

“Planinu će pomjeriti samo onaj koji je u početku pomicao kamenčiće.”

Kineska poslovica